Wat is geocaching?

Het is een zoekspel wat meestal buiten plaatsvindt. Door middel van een GPS (of smartphone) ga je op zoek naar een cache.
Je gebruikt daarvoor coördinaten. Elk punt ter wereld kun je aanduiden met coördinaten. Voor Nederland is dat altijd een Noord-coördinaat (omdat Nederland op het Noordelijk halfrond ligt) en een Oost-coördinaat (Oosterlengte, Nederland ligt ten oosten van de nulmeridiaan). Als je de cache gevonden hebt vind je daar een logboekje. Daar zet je je teamnaam in. Ook log je online, bijvoorbeeld via geocaching.com.

Hoe kan ik mee doen?

 

Om mee te kunnen spelen maak je een account aan. Je bedenkt een teamnaam en registreert je op geocaching.com.

 

Geocaching - Account aanmaken

Hoe kan ik zien waar een cache verstopt is?

 

Je kunt dit zien op de website geocaching.com, of je kunt een app downloaden. De meest gebruikte apps zijn deze:

 

Geocaching logo Geocaching

C:geo logo C:geo

 

Bij beide apps kun je inloggen met je geocaching.com-account.

Op de kaart op de website of in de apps zie je verschillende soorten caches, dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 

Geocaching plattegrond

Waarom staan er verschillende symbooltjes op de kaart?

 

Er zijn verschillende soorten caches, bijvoorbeeld:

 

 

Geocaching: De cacheDe traditionele cache. Dit betekent dat de cache zich op de gegeven coördinaten bevindt.

 

 

Geocaching: De multiDe multi. Dit is een tocht die uit meerdere punten (waypoints) bestaat. Je krijgt in elk geval het startcoördinaat. Soms krijg je alle tussencoördinaten, soms moet je die onderweg zoeken of puzzels oplossen om erachter te komen wat je nieuwe coördinaat is.

 

Geocaching: De mystery

De mystery. Op de coördinaten die bij de beschrijving staan  vind je geen cache. Om de daadwerkelijke coördinaten te achterhalen moet je eerst een puzzel oplossen.

 

Geocaching: De earthcache

De earthcache. Hier vind je geen logboek. Hier is sprake van een bijzonder geologisch verschijnsel.

Hoe kom ik dan op die plaats?

 

Voer de coördinaten in op je GPS of in de app. Je kunt vervolgens via een ingebouwde kaart of ingebouwd kompas navigeren naar de betreffende coördinaten.

 

Het is (vooral bij een multi) vaak handig om papier en pen mee te nemen om aantekeningen te kunnen maken. Een pen is sowieso vaak nuttig om je teamnaam in het logboekje te schrijven.

Is het moeilijk?

 

Geocaching hoeft niet moeilijk te zijn. Maar het kan ook heel moeilijk zijn. Gelukkig kun je van te voren hier wel een inschatting van maken. Bij elke cachebeschrijving staat een moeilijkheidsgraad aangegeven en een terreinwaarde. Beiden lopen van 1 tot en met 5, waarbij 5 het meest uitgebreide is. Bij een hogere moeilijkheidsgraad zul je de locatie moeilijk vinden, of je vindt de locatie wel maar komt niet zo makkelijk tot bij het logboekje. Bij een hogere terreinwaarde moet je denken aan factoren in het landschap, begroeiing of hoogteverschillen.

 

Geocaching: Is het moeilijk? 1Geocaching: Is het moeilijk? 2

Yes, ik heb de cache gevonden, en nu?

 

Je schrijft ter plekke je teamnaam in het logboekje. Soms zitten er goodies in de cache, dat zijn kleine aardigheidjes die je mag ruilen voor een andere. Dus je neemt iets mee maar legt er ook iets voor terug. Soms vind je ook trackables in de cache. Dat zijn een soort sleutelhangers, met een streepjescode en een code. Het gaat voor nu te ver om uit te leggen wat je daar mee kunt, voor een eerste keer laat je die het best gewoon in de cache liggen.
Het is belangrijk dat je het logboekje in de cache achterlaat, en je de cache weer net zo verstopt als je hem gevonden hebt. Je neemt de cache dus niet mee!
Vervolgens kun je onderweg of thuis in je app of op de website ook loggen. Op de website zie je eenvoudig een knop:

Geocaching: Cache gevonden

 

In de app C:geo kun je loggen via de volgende schermen:

 

Geocaching: Inloggen C:geo

 

Geocaching: Cache gevonden loggen

Degene die de cache verstopt heeft vindt het vaak leuk als je iets over je avontuur vertelt. Daarna klik je op het driehoekje en je log is een feit.

 

Nadat je gelogd hebt via de app of via de website krijg je een beloning: het icoontje van de cache verandert in een smiley.

 

Geocaching: smiley

Geocaching: Tupperware